AUTOMATIC LIFESTYLE ADVICE – HOGYAN MŰKÖDIK? – 4. RÉSZ – DIÉTÁS CÉLOK EGYSZERŰEN ÉS ÖSSZETETTEN

Eddigi ismertetőinkben bemutattuk, kiknek, mire jó az ALSAD, milyen adatokat adjunk meg, hogy az alkalmazás testreszabhassa számunkra a szolgáltatást, ajánlott-e szakember közreműködése diétás céljaink kialakításában – most arról lesz szó, ha céljaink megvannak, hogyan rögzítsük ezeket az ALSAD-ban.

Diétás céljaink egyéniek, azonban 3 „tipikus” esetet mégis elkülönített az ALSAD. Bármelyiket választjuk, a korábban beállított szokásokat (napi 3 vagy 5 étkezés, esetleges ételallergiák…) is figyelembe fogja venni a rendszer a menük tervezésekor.

Nagyon egyszerűen – kalóriakerettel és szénhidrát-zsír-fehérje arányok beállításával

Ha megadtuk életkorunkat, nemünket, jelenlegi testsúlyunkat, ebből a rendszer kiszámítja a BMI-t, a „jelenlegi állapot” fül alatt meg is mutatja, soványak, normál testalkatúak, vagy többé-kevésbé elhízottak vagyunk-e. Azt is „tudni” fogja, mennyi kalória szükséges a jelenlegi állapot fenntartásához – de persze ettől eltérve fogyhatunk vagy hízhatunk is. De a legegyszerűbb módszer beállítani a szénhidrát-fehérje-zsír arányokat, és elfogadni a rendszer által ajánlott „optimális” kereteket, amelyeket a program orvosi jó gyakorlatok és protokoll alapján állított be. Ha bizonytalanok lennénk, kérjük dietetikus segítségét!

Ha fogyni vagy hízni kívánunk – néhány kiemelt szempont figyelembevételével

A jelenlegi állapot alapján eldönthetjük, szeretnénk-e fogyni, esetleg hízni. Az ALSAD ehhez részletes támogatást nyújt – amennyiben nem tűzünk ki irreális vagy egészségünket károsító célokat. Nem lehet tehát csontsoványra fogyasztani vagy szumóbirkózóvá hizlalni magunkat vele, és a hirtelen, extrém súlyváltozást sem támogatja – ha ilyet írnánk be magunknak, kemény figyelmeztetést küld és „megtagadja” a segítséget.

Vesebetegek, krónikus betegek speciális, részletes diéta-beállításai – dietetikus segítségével

A vesebetegek étrendje pontos, részletes beállításokat követel meg (ásványi anyagok napi maximum bevihető értéke), amit minden esetben orvosi, dietetikusi javaslat előz meg. Az előírt mennyiségeket – az előírások szerinti részletességgel – felvihetjük az ALSAD-ba,  amelyeket szem előtt tartva kaphatunk ajánlott étlapokat, vagy automatikus étkezési javaslatokat. Ezt dietetikus segítségével érdemes beállítani, akinek lehetősége van “rálátni” megosztott adatlapunkra.

Lajkó Éva

2020.10.26.

Share This