Amit a mesterséges édesítőszerekről tudni lehet és kell…

Ha megpróbáljuk csökkenteni a cukor és a kalóriák mennyiségét az étrendünkben, akkor előfordulhat, hogy mesterséges édesítőszerek vagy más cukorhelyettesítők felé fordulunk. 

Mit nevezünk mesterséges édesítőszernek?

A mesterséges édesítőszerek szintetikus cukorhelyettesítők. De származhatnak természetesen előforduló anyagokból, például gyógynövényekből vagy magából a cukorból is. Kombinációkban hozzák őket forgalomba, mert fokozzák egymás édesítő erejét.

A mesterséges édesítőszerek lehetséges egészségügyi előnyei:

  • A mesterséges édesítőszerek nem járulnak hozzá a fogszuvasodáshoz és a fogromláshoz. 
  • A mesterséges édesítőszerek gyakorlatilag nem tartalmaznak kalóriát. Ha valaki fogyni próbál vagy megelőzni a súlygyarapodást, a mesterséges édesítőszerekkel édesített termékek vonzónak tűnhetnek, bár ezek hatékonysága a hosszú távú fogyás szempontjából az utóbbi időben megkérdőjeleződik.
  • A mesterséges édesítőszerek nem szénhidrátok. Tehát a cukorral ellentétben a mesterséges édesítőszerek általában nem emelik a vércukorszintet.

Melyek az EU-ban engedélyezett mesterséges édesítőszerek?

Mit kell tudni ezekről az édesítőszerekről?

Szacharin: az első mesterséges édesítőszer, aminek felfedezése véletlen volt. Édesítőereje 550-szer nagyobb, mint a kristálycukoré. Mivel hő hatására keserűvé válik, és fémes utóízt idéz elő, ezért érdemes csak az étel elkészítése után, utólag adni az ételhez. Folyékony változata alkalmazható pl. páclevek, saláták önteteinek, hideg desszertek édesítésére.

Ciklamátok: mivel nincs mellékíze, és hőstabil is, ezért alkalmazható sütéshez és főzéshez is. Édesítőereje kb. 30-szor nagyobb a kristálycukorénál.

Aceszulfám K: édesítőereje kb. 200-szorosa a kristálycukorénak. Használható főzéshez is, nincs mellékíze. Fogkrémekben, szájvizekben és gyógyszerekben is használják.

Szukralóz: alkalmas sütéshez és főzéshez is. Vízben is jól oldódik. Kellemetlen utóízzel nem rendelkezik. Az élelmiszeripar széles körben felhasználja.

Aszpartám: Az aszpartám két aminosavból, aszparginsavból és fenil-alaninból áll. Ennek az édesítőnek az íze leginkább hasonló a kristálycukor ízéhez, édesítőképessége 150-200-szorosa annak. Mellékíze nincs, viszont nem hőstabil. Mivel édes íze hő hatására csökken, ezért nem alkalmas sütésre, főzésre. Érdemes utólag az ételekhez és italokhoz adni. Ezért is van az, hogy elsődlegesen tablettás formában, üdítőitalokban rágógumikban stb. kerül forgalomba. PKU-s (fenilketonúriás) diétázóknak fogyasztása szigorúan tilos!

Neotám: kereskedelmi néven jobban ismert, ugyanis ez a Nutrasweet nevű édesítőszer, ami az aszpartám analógja. 8000-szer édesebb, mint a kristálycukor. Fogyasztása PKU-s (fenilketonúriás) diétázóknak nem javasolt!

Advantám: szintén aszpartám származék. Hő hatására részben bomlik. Édesítő ereje felhasználástól függően 20 000 – 37 000-szerese a cukorénak. Az advantám gyorsan, de kis mértékben szívódik fel a bélrendszerből, legnagyobb része a széklettel távozik. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal (FDA) 2014 májusában biztonságosnak nyilvánította az advantám használatát általános édesítőként és ízfokozóként. Fenil-alanin tartalmát a PKU-s diétázóknak figyelembe kell venniük!

Ha mégis, úgy döntünk, hogy ezen termékek valamelyikét használjuk a következőre érdemes odafigyelni az ételkészítés során:

  • A mesterséges édesítőszerekkel nem lehet élesztőt felfuttatni, mivel nincs, ami táplálja az élesztőgombákat.
  • A fenti édesítőkkel készült tészták, sütemények, piskóták alacsonyabbak lehetnek, mint a cukorral készültek, ezért érdemes több sütőport vagy szódabikarbónát adni az alap masszához, vagy kisebb sütőformát választani ezek elkészítéséhez.
  • Azok a krémek, sodók, lekvárok, amelyek édesítőszerekkel készülnek hígabbak lehetnek, mint azok, amelyek cukorral vannak készítve.
  • Mesterséges édesítővel készült pékáruk általában világos színűek, mivel ezek az édesítők nem karamellizálódnak. Emiatt érdemes más praktikákat is bevetni pl. olajjal, vagy más zsiradékkal megkenni a tészta tetejét.
  • Az ezekkel az édesítőszerekkel készült pékáruk általában szárazabbak és sűrűbbek (majdnem olyan, mint egy keksz), mint a cukorral készültek, mivel az édesítőszerek nem tartják vissza a nedvességet. 
  • Azt is megfigyelték, hogy az édesítőszerrel készült ételek sütési és főzési ideje egy kicsivel lerövidülhet, illetve rövidebb ideig őrizik meg a szavatosságukat.

Ha olyan helyzetbe kerülünk, hogy a cukrot valamilyen okból édesítőszerre cseréljük, az ízen túl ezeket a szempontokat is érdemes figyelembe venni, illetve érdemes abban is dietetikus segítségét kérni, hogy megtaláljuk a számunkra legjobb lehetőséget az édes íz pótlására.

Forrás és további hasznos olvasnivalók:

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/artificial-sweeteners/art-20046936a

https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/food-types/are-sweeteners-safe/

https://portal.nebih.gov.hu/-/amit-az-edesitoszerekrol-tudni-kellhttps://portal.nebih.gov.hu/informaciok/elelmiszer/lakossagi/elelmiszerbiztonsag/elelmiszerbiztonsag-lakossagi/-/asset_publisher/kRRzga3BJMby/content/uj-edesitoszert-engedelyeztek-europaban/maximized

Share This