ALZHEIMER-KÓR – A FELEJTÉS BETEGSÉGE

Az Alzheimer-típusú elbutulás gyakori betegség – világszerte kb. 18 millió embert érint. Az Alzheimer-kór egy progresszív neurológiai rendellenesség, amely az agy összezsugorodását (sorvadását) és az agysejtek elhalását okozza. Az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb oka – a gondolkodás, a viselkedés és a szociális készségek folyamatos hanyatlását jelenti.

A betegség okai:

Az Alzheimer-kór pontos oka még nem teljesen tisztázott. A tudósok úgy vélik, hogy a legtöbb embernél az Alzheimer-kórt genetikai, életmódbeli és környezeti tényezők kombinációja okozza, amelyek idővel hatással vannak az agyra. További rizikófaktorok lehetnek:

  • előrehaladott életkor: az Alzheimer-kór nem része a normális öregedésnek, de az életkor előrehaladtával nő az Alzheimer-kór kialakulásának valószínűsége,
  • genetika: kialakulásának kockázata valamivel magasabb, ha pl. szülő vagy a testvér szenved ebben a betegségben,
  • az enyhe kognitív károsodással (MCI) rendelkező embereknél jelentős a demencia kialakulásának kockázata,
  • azoknál az embereknél, akiknek súlyos fejsérülésük volt, nagyobb a kialakulás kockázata,
  • szív- és érrendszeri betegségekhez kapcsolódó életmódbeli tényezők és állapotok, mint pl. elhízás, dohányzás vagy passzív dohányzás, magas vérnyomás, magas koleszterin, kezeletlen 2-es típusú cukorbetegség,
  • túlzott alkoholfogyasztás,
  • rossz alvási szokások.

Az Alzheimer kor tünetei:

Az Alzheimer-kór progresszív állapot, ami azt jelenti, hogy a tünetek fokozatosan alakulnak ki évek alatt, és végül súlyosabbá válnak. A kór első jele általában kisebb memóriazavar, ami aztán súlyosbodik, olyannyira, hogy a beteg már nem képes magáról gondoskodni. Ez a betegség a személyiség lassú halála és szétesése. Rengeteg intő jele van, amire érdemes odafigyelni és adott esetben segítséget kérni: emlékezetkiesés, döntéshozatal és a figyelem zavarai, beszédzavar (afázia), mozgások zavarai (apraxia), tárgyak, személyek felismerésének zavara (agnózia), téveszmék (szorongás, félelem, depresszió), motiváció hiánya (nem érez semmi késztetést bármi elvégzésére), személyiség megváltozása (agresszivitás, zárkózottság, közömbösség, nyugtalanság, követelőzés, és gyanakvás másokkal szemben), alvászavarok (éjszakai kóborlások), vegetatív zavarok (inkontinencia).

Diagnózis:

A diagnózis felállításához alapos anamnézis, a beteg megfigyelése, fizikális vizsgálata (vérvétel stb.), kognitív tesztek, CT és MRI vizsgálatok elvégeztetése szükséges. Néha az orvos további speciális vizsgálatokat is kérhet pl. neuropszichológiai felmérés.

Kezelése:

Oki kezelés nincs, tüneti kezelést lehet alkalmazni, mely egyes pácienseknél átmeneti javulást eredményezhet.  Az Alzheimer-kór az egyik érzelmileg legmegrázóbb betegség. A betegség túlélési ideje átlagosan 7 év, de ezt az időt a beteg és a környezete is megszenvedi.

Prevenció:

Kijelenthető, hogy a vérnyomás megfelelő szinten tartásával, a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésével, megfelelő étrenddel (pl. mediterrán diéta), a fizikai és szellemi aktivitással kivédeni és elhárítani nem, késleltetni azonban lehet a betegség kialakulását, ezeket a változtatásokat azonban már a 30-as, 40-es éveinkben el kell kezdeni. Kimutatták, hogy a későbbi életszakaszban megőrzött gondolkodási készségek és az Alzheimer-kór csökkent kockázata összefügg a társadalmi eseményeken való részvétellel, az olvasással, a tánccal, a társasjátékokkal, a művészettel, a hangszeren való játékkal és más olyan tevékenységekkel, amelyekhez mentális és szociális elkötelezettség szükséges. Nagyon fontos az agy „fitten tartása”, így a korai és tudatos prevenciónak nagy jelentősége van. Ma már rengeteg lehetőségünk van az agyunk „tornáztatására”, de figyeljünk arra, hogy megfelelő és tudományosan igazolt módszert válasszunk. Ilyen platform például a PreDEM (Prevention Dementia Measuring System) – Prevenciós szűrő vizsgálati rendszer is, mely alkalmas a korai szűrésre, illetve a már diagnosztizáltak esetében segíthet lassítani a mentális hanyatlást is.

Simonová Erika dietetikus

Forrás és további hasznos linkek:

https://www.nhs.uk/conditions/alzheimers-disease/

http://www.miet.hu/hir/39459/alzheimer

https://predem.netis.hu/

Share This