ALTERNATÍV PIZZAALAPOK – KÍSÉRLETEZZ VELÜK BÁTRAN!

A pizza az egyik legnépszerűbb étel a világon. Igaz, sokaknak elsősorban az ételrendelésnél jut eszébe ez az étel, de biztos vagyok benne, hogy egyre többen vannak azok is, akik otthon is nekiállnak a pizzatészta-gyúrásnak. Ha eddig tartottál attól, hogy magad készítsd el a pizzatésztát, akkor bátorítanálak, hogy ne félj tőle, tényleg nincs vele sok feladat. Ha azonban már rutinos vagy a hagyományos pizzák összeállításában, vagy épp kifejezetten az újdonságot keresed, akkor ehhez adok most ötleteket.

“Pizzatészta” zöldségekből

Izgalmas megoldás, ha a pizza alapjához zöldségeket használsz fel. Így egyrészt különlegesebbé teheted az ételt, másrészt növeled a napi zöldség- és így az élelmirost-, vitamin-, ásványianyag- és antioxidáns-beviteled. Természetesen a felhasznált alapanyagoktól függvnyében, de az így készült ételek szénhidráttartalma akár alacsonyabb is lehet, mint a hagyományos pizzáké, ezért nagyobb mozgásteret adnak pl. a cukorbetegek, inzulinrezisztenciával élők étrendjében. 

Milyen zöldségek jöhetnek szóba? Ha kicsit utánajársz az interneten, akkor találsz pizzákat karfiolból, brokkoliból, cukkiniből, édesburgonyából, lencséből készül alappal. Az alap elkészítéséhez a felhasználandó zöldséget általában nyersen aprítjuk, és használhatunk hozzá tojást, zabpelyhet, búzalisztet, vagy egyéb liszteket, esetleg sajtot – receptje válogatja.

“Pizzatészta” túróval

Egy másik izgalmas alternatív irány, ha túróalapú pizzát készítünk. Ezzel növeljük az étel fehérje- és kalciumtartalmát – ami szerintem egy nagyon jó szempont. Ennél a verziónál is kell általában valamiféle liszt az alap összetartásához (búza- vagy zabliszt pl.), és jellemzően tojás.

Ha sikerült kiválasztanunk, hogy melyik új receptet szeretnénk kipróbálni, akkor onnantól kezdve már a hagyományos pizzákhoz hasonlóan, a feltétek a fantáziánkra vannak bízva. Nem kell megijedni a zöldséges, túrós alaptól, nagyon jól illeszkedik mindegyik felsorolt alternatívához a mediterrán ízvilág, használjunk paradicsomos alapot oregánóval, bazsalikommal, sonkát, sajtot, gombát, szalámit, tonhalat a feltéteknél.

A zöldség- vagy túróalapú pizzák elkészítése sem tart tovább, mint a hagyományos pizzáké. Bátran kísérletezz velük otthon ebédre vagy vacsorára, sőt, szerintem vendégvárásnak is szuper lehetőségek.

Bodon Judit dietetikus

2022.02.23.

MIND Diéta

MIND Diéta

A hipertónia világszerte 1 milliárd embert érint, és előfordulása jelentősen növekszik az életkor...

read more
Share This