A cukorbetegség felgyorsíthatja az agy öregedését, a kognitív hanyatlást

A 2-es típusú cukorbetegség napjainkra szinte járvánnyá vált. Bár a diabetes különféle szövődményeit folyamatosan és alaposan tanulmányozzák, a mentális funkciókra gyakorolt ​​hatásait gyakran figyelmen kívül hagyják. Az ép kognitív funkciók szerves részét képezik az emlékezéssel, a döntéshozatallal és az egészségügyi problémák megoldásával kapcsolatos mindennapi tevékenységeknek. Még a kognitív károsodás enyhe formái is zavarhatják az olyan mindennapi dolgokat, mint például az általános intelligencia, a figyelem, az észlelés, a tanulás, a memória és a végrehajtó funkciók.  Ezért ezeknek a funkcióknak a romlása a cukorbetegség (ön)menedzselésére, a kezelés és a diéta betartására is negatív hatással lehet.

Becslések szerint a diabetes mellitusban szenvedők esetében 1,5-szer nagyobb valószínűséggel tapasztalhatunk kognitív károsodást és demenciát. A demenciát az elmúlt években a WHO globális kihívásnak nyilvánította, mivel ez a betegség a függetlenség elvesztéséhez vezet, ezzel nagy terhet róva a betegek családjára. Az agyi funkciók romlásának korai felismerése vitathatatlanul fontos. Az enyhe kognitív károsodás évente kb. 10%-os arányban alakul át demenciává. 

Emiatt az érrendszeri szövődmények és a magas vércukorszint mérséklése a kulcs a cukorbetegség kezelésében a kognitív hanyatlás és a demencia megelőzésére. Az ALSAD applikáció megtervezésekor ezért is volt kiemelten fontos számunkra, hogy a cukorbetegek számára validált, mind a diagnózisuknak, mind pedig a napi meghatározott szénhidrát bevitelnek megfelelő étrendeket alakítsunk ki. A rendszerben elérhető több ezer validált étrend segíthet a diétás életmód könnyebb elsajátításában és követésében. Az applikáció segítségével nemcsak étrendi támogatást kaphatnak az érintettek, hanem segítségükre lehet a szénhidrátszámolásban is, aminek, mint tudjuk kiemelt szerepe van a cukorbetegség kezelésében. Nem lesz szükség kockás kisfüzetre, táblázatokra, de még számológépre sem! Az alkalmazáson belül elérhető az étrendi napló is. Ha szeretnénk, hogy a szakemberek valós képet kapjanak étkezésünkről, akkor mindent fel kell tüntetni ebben a naplóban. Ha ugyanis az ALSAD Étkezési Naptár funkciójában rögzítjük, mit ettünk és ittunk aznap, akkor a rendszer már ki is számolja a dietetikus és a szakorvos számára a tápanyag-és kalóriatartalmakat, valamit az összefüggéseket is feltárja és megmutatja a vércukorszint és a szénhidrátbevitel között, ami számukra és az érintettek számára is nagy segítség.

A kognitív funkciók értékelését a cukorbetegek esetében már a diagnózis felállításától kezdődően, majd az után-követésbe is bele kellene foglalni, mivel ez befolyásolja az életminőséget és az öngondoskodást is. A korai demencia első jelei észrevétlenek lehetnek. Lehet „csak” annyit tapasztal az érintett cukorbeteg, hogy elfelejti hol a kulcsa, nem jutnak eszébe bizonyos szavak, elfelejti bevenni az antidiabetikus gyógyszerét, nem tartja be a diétás alapszabályokat, mert elfelejti a diétáról tanultakat stb.  Magyarországi tapasztalataink alapján a korai kognitív zavarok kiszűrése és a demencia diagnózisának felállítása sokszor késik és lassú. A NETIS Informatikai Zrt. által kifejlesztett PreDEM (Prevention Dementia Measuring System) rendszer lehet a megoldás ezen kognitív zavarok, és a demencia korai fázisú felismerésében, még mielőtt azok könnyen észrevehető tünetei megjelennének. A rendszer játékos tesztek segítségével képes kiszűrni a demencia első, egyébként észrevehetetlen jeleit, kialakult zavarok estén pedig képes azok előrehaladását lassítani és javíthatja a beteg életminőségét. A rendszer összetettsége és innovációja révén megoldást kínál az érintett és az érintetté válható emberek számára is. Ezért nagyon fontosak a korai beavatkozások, mert azok hosszú távon előnyösnek bizonyulhatnak.

A legújabb tanulmányok is azt sugallják, hogy a megfelelően betartott diéta, a rendszeresen végzett gondolkodást igénylő gyakorlatok, valamint a testmozgás védelmet nyújthatnak a kognitív zavarok és a demencia ellen.

Simonová Erika dietetikus

2024.01.22.

Ha Ön egészséges akkor is érdemes a pár perces játékokat Önállóan, Online elvégeznie, ha esetleg kognitív zavara vagy akut demenciális betegsége van, akkor pedig a napi rutin feladatok részévé is tehetők terápiás céllal az oldalunkon található játékok:

www.kognitivtesztek.hu

Felhasznált irodalom:

  • Szémán B. et al: A kognitív funkciók változásai cukorbetegségben. Orvosi Hetilap 2012. 9. szám. 323–329.
  • S haikh FA. et al: Cognitive Dysfunction in Diabetes Mellitus. Type 2 Diabetes – Pathophysiol Mod Manag. (2019).
  • Takeda S. et al: Molecular mechanisms linking diabetes mellitus and Alzheimer disease: beta-amyloid peptide, insulin signaling, and neuronal function. Mol Biosyst. (2011) 7:1822–7. doi: 10.1039/c0mb00302f
Share This