A BMI ÉS KORLÁTJAI

A BMI fogalmával valószínűleg már mindenki találkozott. A BMI a “body mass index”, azaz magyarul testtömegindex rövidítése. A BMI-t a testmagasságunk és a testsúlyunk alapján számoljuk ki, a kapott értéket pedig az előre meghatározott kategóriákba soroljuk be.

A BMI-számítás képlete: BMI = kg/m2, ahol a „kg” a jelenlegi, kg-ban kifejezett testsúlyunk, ezt osztjuk el a testmagasságunk méterben kifejezett négyzetével („m2“). Azaz pl. egy 170 cm magas, 65 kg-s súlyú nő BMI-je: 65 / (1,7*1,7) = 22,5 kg / m2. Ez az egyik olyan érték, amely rendszeresen kiszámításra kerül egészségügyi környezetben.

BMI kategóriák:

BMIKategória
< 16súlyos soványság
16 – 16,99     mérsékelt soványság
17 – 18,49enyhe soványság
18,5 – 24,99normál
25 – 29,99     túlsúlyos
30 – 34,99I. fokú elhízás
35 – 39,99II. fokú elhízás
≥ 40III. fokú (súlyos) elhízás

A BMI korlátjai

A BMI jelentősége azonban túlértékelt, hiszen értelmezésének számos korlátja van. A BMI képletét egy belga tudós, Quatelet dolgozta ki a XIX. sz. elején, majd a számítási módszer más módszerekkel való összevetésekor az 1970-es évek elején kapta meg a képlet a BMI nevet. Azonban sem az eredeti képlet felállításakor, sem később nem tervezték, hogy a képletet egyénekre levetítve értelmezzék, sokkal inkább tömeges, ún. epidemiológiai kutatásokban való használatra.

A BMI fontos korlátja, hogy valójában nem ad semmiféle információt arról, hogy az adott személynek milyen a testösszetétele. Egy erős, izmos személynek, például egy sportolónak is lehet magas BMI-je. Emellett nem tesz különbséget a nemek között, nem veszi figyelembe az életkort, a rasszt. Nem alkalmazható gyerekekre, várandós nőkre, sportolókra.

A BMI automatikus használata és értelmezése azt a nézetet erősíti, hogy az emberek testalkata fix kategóriákba sorolható, és hogy e kategóriák alapján az egészségi állapotuk is megítélhető. A jelenlegi egészségügyi környezetben automatikusan azt gondoljuk a normál tartományon kívül, elsősorban e feletti tartományokba eső BMI-jű emberekről, hogy nem élnek egészségesen, míg, ha valakinek a normál tartományba esik a BMI-je, akkor azt gondoljuk, hogy ő egészséges. Ez azonban egyáltalán nincs így, a BMI nem ad visszajelzést az egészségünkről, annak megítélése ennél sokkal komplexebb. Emellett a BMI túlértékelése oda is vezet, hogy a normál, enyhén sovány kategóriába eső személyek, vagy az őket látó egészségügyi dolgozók automatikusan azt gondolják, hogy ők egészségesek, és nem kell odafigyelniük életmódjukban az egészségük megőrzésére. Emiatt pedig akár betegségek is később kerülhetnek felfedezésre.

Annak érdekében, hogy egészségünket hosszú távon megőrizzük, fenntartsuk, ne pusztán a mérleg nyelvére koncentráljunk. Alakítsunk ki stabil, a hétköznapi életvitelünkben megjelenő szokásokat, mint pl. a rendszeres, örömteli fizikai aktivitás, a szélsőséges korlátozásoktól mentes, kiegyensúlyozott étrend, a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés, alvás, stresszkezelés, a szociális kapcsolatok ápolása.

Bodon Judit dietetikus

2022.01.18.

Share This