5 tipp az egészséges és boldog karácsonyhoz

A karácsony jellemzően az ünneplések, a családdal és a barátokkal való találkozás és természetesen a finom ételek és italok időszaka. Valljuk be, az karácsony után a legtöbbünk küzd azért, hogy megszabaduljon az ünnepi plusz kilóktól. Idén karácsonykor fogadjátok meg az alábbi tippjeimet, hogy bűntudatmentesen élvezhessük az ünnepeket!

  1. Tartsuk be a szokásos étkezési időket: Az ünnepek alkalmával is igyekezzünk betartani az napi ötszöri (3 főétkezés és 2 kisétkezés) étkezést. Ha nem maradnak ki étkezési alkalmak, akkor nem tör ránk csillapíthatatlan farkaséhség, mikor finom falatokkal kínálnak bennünket, és így megakadályozhatjuk azt is, hogy túlegyük magunkat.
  2.  Tervezzünk előre: Tervezzük meg előre a karácsonyi menüt és írjunk bevásárlólistát is. A megtervezett étkezések és a bevásárlólisták csökkentik annak valószínűségét, hogy egészségtelen finomságokat halmozzunk fel.
  3. Bölcsen válasszunk a kínált ételek és italok közül: Részesítsük előnybe a friss szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, alternatív gabonaféléket (bulgur, quinoa, stb.) és a sovány húsokat.  Lehetőség szerint mellőzzük a magas cukor- és zsírtartalmú ételeket. Újítsunk, és a sütemények mellett legyen az asztalon például gyümölcs, sótlan dió és egyéb olajos magvak, aszalt gyümölcsök. Tartsunk magunkat az ajánláshoz, és a finom sütemények kis mennyiségben a főétkezéseink befejező részeként legyenek jelen étrendünkbe.
    De ne csak az ételekre, hanem az italokra is figyeljünk oda. Az alkohol és a cukros italok észrevétlenül emelik meg az elfogyasztott kalóriák számát. Ha természetesen úgy döntünk, hogy alkoholt iszunk, akkor figyeljünk rá, hogy hidratáltak maradjunk, és mindig fogyasszunk vizet is az alkoholos italok mellé. Lehetőség szerint válasszunk száraz vagy félszáraz bort vagy pezsgőt az ételeinkhez.
  4. Maradjunk aktívak: A decemberi hajtást követően karácsonykor megpihenünk. Ilyenkor szívesen vagyunk passzívak (tv-zünk, kütyüzünk, stb.). A délutáni kávé és sütemény helyett (mellett) próbáljunk ki új módokat az aktivitásunk növelésére, táncoljunk a gyerekekkel, menjünk el sétálni a barátokkal, családdal. Ha az idő engedi korcsolyázhatunk vagy szánkózhatunk is. Bármi is legyen a választott mozgásforma, minden nap szánjunk legalább fél órát mozgásra. Igen, még karácsony napján is!
  5. Pihenjünk és élvezzük a társaságot: Az elmúlt évek megtanítottak bennünket a társadalmi kapcsolatok erejére és fontosságára. Azt gondolom, hogy az ünnepi időszakban az a legfontosabb, hogy szakítsunk időt magunkra, pihenjünk és élvezzük a családdal és a barátokkal töltött időt, kapcsoljuk ki a híreket, a közösségi médiát. Aludjunk eleget, mert ez is fontos kulcsa az egészségünknek. Együnk lassan, élvezzük ki kedvenc ételeinek minden falatát. Engedjük el a bűntudatot, és inkább figyeljünk oda arra, hogy mit, mikor és mennyit eszünk.

Simonová Erika dietetikus

2022.12.20.

Share This