5 TIPP, HOGY FORMÁBA HOZD MAGAD AZ ESKÜVŐSZEZONRA!

Itt az esküvőszezon, és ilyenkor mindenki igyekszik a legjobb formáját hozni. Ha pedig kicsit elengedtük magunkat a téli hónapokban, és nem férünk bele a ruhánkba, hajlamosak vagyunk pánikba esni, és mindenféle extrém diétába kezdeni, amely azonban inkább árt, semmint használ.

Íme 5 tipp, hogy kiegyensúlyozottan és egészségesen ünnepelhess az esküvő(kö)n!

1. Étkezz rendszeresen, és a kisétkezéseket se hagyd ki!

A rendszeres étkezés segít fenntartani az energiaszintet (vércukor, stb.), és lehetővé teszi, hogy önfeledten érezzük magunkat. Gyakran megesik, hogy sok idő telik el a szertartás és a lakoma között, ezért jól jöhet, ha van nálad valami apróság, amit gyorsan el tudsz fogyasztani.

Néhány gyors és egészséges harapnivaló ötlet:

  • gyümölcs
  • zöldség
  • egy marék mandula, tökmag stb.
  • 3-4 db teljes kiőrlésű keksz
  • granola szelet

2. Hidratálj!

A víz nemcsak testünk mintegy 60%-át teszi ki, hanem számos más élettani folyamatban is szerepet játszik, és megőrzi a bőr feszességét is. A testtömeg 2%-ánál nagyobb folyadékvesztés ronthatja a kognitív teljesítményt. Ezért az egész napos hidratáltság kulcsfontosságú, főleg ha szabadtéren, a tűző napon kell ácsorognod, vagy ha a kelleténél kicsit több pezsgővel ünnepelted az ifjú párt, és persze, ha bírni akarod szusszal a hajnalig tartó táncot.

3. Eddz (többet)!

Ha aktív maradsz egész évben, sokat teszel a stressz ellen és az egészséged megőrzése érdekében. Mindig az egészségügyi állapotodnak megfelelő mozgásformát válaszd. Akár sétálsz, akár fokozott intenzitású fizikai aktivitást végzel, érdemes azt legalább 30-60 percig csinálni. Ha azonban a fogyás a célod, akkor ajánlott 60-90 perc közepes intenzitású mozgásformát választani a hét legtöbb napján.

4. Aludj!

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás segít, hogy felfrissültnek és energikusnak érezd magad. A WHO ajánlása szerint a felnőttek alvásigénye 7-9 óra. Ha nehezen megy az elalvás, próbálj meg lazítani lefekvés előtt egy könyv olvasásával, tévénézéssel vagy fürdéssel. Figyelj arra, hogy lefekvés előtt 1-2 órával már ne egyél semmi nehezet, valamint ne dolgozz, és ne emailezz!

5. Ne stresszelj!

Ha a szervezetünk nem tud megbirkózni az őt ért stresszhelyzettel, akkor testi és lelki szinten is számolni kell a káros hatások kialakulásával. A káros stresszhatások leginkább a szív- és érrendszert érintik, és magas vérnyomást okozhatnak. Ezenkívül a stressz gyengíti az immunrendszert, így esendővé válsz a különböző kórokozókkal szemben. A stresszhelyzeteket elkerülni nem lehet, hiszen életünk velejárója. Ezért legyen célunk a stresszhatások csökkentése. Találjuk meg a legegyénibb kikapcsolódási lehetőségeket – jóga, meditáció, relaxáció, zenehallgatás, futás, hosszú séták a természetben, vagy masszázs – ezek mind segíthetnek.

Simonová Erika dietetikus

2022.06.02.

Share This