Az ásványvizek csoportosítása, melyik kinek jó?

Az ásványvizek a szomjoltás, folyadékpótlás mellett jelentős forrásai a különféle ásványi anyagoknak. Összetételük alapján más és más célokra javasoltak az egyes típusú ásványvizek. Kinek mire érdemes odafigyelnie?

Mit nevezünk ásványvíznek?

Az ásványvíz természetes állapotában emberi fogyasztásra szánt, hivatalosan elismert víz, amely védett, felszín alatti vízadó rétegből – egy vagy több természetes vagy mesterségesen feltárt forrásból vagy kútból – származik, eredendően szennyeződésmentes, ásványianyag- és nyomelem-tartalma, valamint egyéb összetevőinek következtében egészségügyi szempontból előnyös tulajdonságokkal rendelkezik, és egyértelműen megkülönböztethető az ivóvíztől. (Forrás: 65/2004. (IV. 27.) FVM-ESzCsM-GKM együttes rendelet a természetes ásványvíz, a forrásvíz, az ivóvíz, az ásványi anyaggal dúsított ivóvíz és az ízesített víz palackozásának és forgalomba hozatalának szabályairól)

Természetes ásványvíznek azokat a vizeket nevezzük, amelyek oldott összes ásványi anyag-tartalma literenként legalább 1000 mg, vagy az oldott összes szilárd ásványianyag-tartalmuk 500-1000 mg/l között van, de egyes biológiailag aktív anyagokat a meghatározott minimális értékben tartalmaznak. A gyógyvizek pedig azok az ásványvizek, amelyeknek bizonyított gyógyhatása van.

Milyen típusai vannak az ásványvizeknek?

Az ásványvizeket csak a kinyerési hely mellett lehet palackozni, utólag kizárólag szén-dioxid adható a vízhez meghatározott módszerekkel, bár ezt a gázt a legtöbb ásványvíz természetes állapotában is tartalmazza. Az egyes ásványvizek közötti különbséget az ásványianyag-tartalmuk, összetételük, s ez alapján ízük, karakterük alapján lehet. 

Az oldott ásványi anyag-tartalom, a szélesebb körökben elfogadott total dissolved solids (TDS) alapján négy kategóriába sorolhatók az ásványvizek:

  1. nagyon csekély ásványi anyag-tartalmú, TDS < 50 mg/l
  2. csekély ásványi anyag-tartalmú, TDS < 500 mg/l
  3. közepes ásványi anyag-tartalmú kategóriával, TDS 500-1500 mg/l 
  4. ásványi anyagban gazdag, TDS >1500 mg/l.

Az alábbi táblázat mutatja a részletesebb csoportosítást

NévÖsszetételJavaslatEllenjavallatPélda
Hidrogén-karbonát-tartalmúHidrogén-karbonát > 600 mg/lSavtúltengés esetén, vagyis reflux betegségben ajánlottak. Sportversenyt megelőzően 500-700 ml fogyasztása ajánlott.Csekély gyomorsavtermelődés esetében nem ajánlottak.Magnesia, Borsec, Theodora kékkúti, Mohai, Parádi, Aqua Mathias, Balfi, Borsodi, Ferenc József, Mira, Hunyadi János, Salvus
SzulfáttartalmúSzulfát > 200 mg/lSerkentik a bélműködést. Főként krónikus székrekedés esetén ajánlottak.Fekéllyel járó emésztőrendszeri betegségekben kerülendők. Römer Quelle, San Pellegrino, Badacsonyi, Ferenc József, Hunyadi János, Jodaqua, Mira
KloridtartalmúKlorid > 200 mg/lSerkentik a bélmozgást, a víz- és elektrolit-kiválasztást a bélben, fokozzák az epeelválasztást. Székrekedés és epebetegség esetén ajánlottak. Mistral, Ferenc József, Hunyadi János, Jodaqua, Mira, Salvus
KalciumtartalmúKalcium >150 mg/lVárandósság, szoptatás, gyermek-, időskor, változókor (klimax) és csontritkulás esetén ajánlottak. Theodora Kékkúti, Badacsonyi, Mohai, Parádi, Mózakva 
MagnéziumtartalmúMagnézium > 50 mg/lHashajtó hatásúak. A menstruációs problémák enyhítésében és a változókor utáni csontritkulás megelőzésébenhatásosak. Várandós és szoptatós nők megnövekedett magnézium szükségletének pótlására is alkalmasak.Hasmenés esetén.Magnesia, Theodora Kékkúti, Monti, Visegrádi, Badacsonyi, Mohai, Parádi gyógyvíz, Borsodi, Ferenc József, Hunyadi János, Jodaqua, Mira
FluoridtartalmúFluorid >1 mg/lA fluor a fogszuvasodás megelőzésében játszik szerepet. A 1,5 mg-nál több fluort tartalmazó palackos ásványvizek gyermekek számára nem ajánlottak. Apenta, Kristályvíz, Margitszigeti, Theodora
VastartalmúKétértékű vastartalom >1 mg/lVashiányos állapotban (pl. vérszegénység esetén) ajánlott a fogyasztásuk.Hemokromatózis esetén nem javasolt.Mohai
SavasSzabad CO2: > 250 mg/lA savhiányos vagy csökkent savtermelésű gyomor esetén a panaszok enyhítésére javasoltak.Reflux (gyomorsavtúltengés) esetén a szénsavas vagy szénsavval dúsított ásványvíz nem javasoltak.Szentkirályi szén-dioxiddal dúsított természetes ásványvíz, Mizse szén-dioxiddal dúsított természetes ásványvíz, Magnesia szén-dioxiddal dúsított természetes ásványvíz
NátriumtartalmúNátrium > 200 mg/lSerkentik a bélmozgást, a víz- és elektrolit-kiválasztást a bélben, fokozzák az epeelválasztást. Székrekedés és epebetegség esetén ajánlottak.Magas vérnyomás, vesebetegség esetén nem javasoltak.Anna, Apenta, Borsodi víz, Aqua Viva, Kerekdombi, Mistral, Parádi, Ferenc József, Mira, Salvus
Alkalmas nátriumszegény diétáhozNátrium < 20 mg/lVesebetegség, magas vérnyomás esetén javasoltak. Magnesia, Vivien, Óbudai Gyémánt, NaturAqua, Lillafüredi

Tippek

  • A fokozott kálium- és magnéziumtartalmú ásványvizek – rendszeres fogyasztás esetén – csekély mértékben, de hozzájárulhatnak a vérnyomás csökkenéséhez is, ugyanakkor vesebetegségben a fokozott káliumtartalom miatt ezek nem javasoltak, ahogyan a nátriumban gazdag ásványvizek sem. 
  • Azoknak, akik rendszeresen isznak ásványvizet, azoknak az alacsonyabb ásványianyag-tartalmú vizek fogyasztása javasolt.
  • Érdemes váltogatni a különféle ásványvizeket, ha egészségesek vagyunk. Ezzel biztosíthatjuk, hogy nem visszük túlzásba egyiket sem, s változatosabbá tehetjük ezzel az ásványvizekkel elfogyasztott ásványi anyagok felvételét is. 
  • Gazdasági és környezetvédelmi okokból a szomjoltásra érdemes a csapvizet előnyben részesíteni, de győződjünk meg róla, hogy az valóban megfelelő minőségű! Szükség esetén a csapvíz, például az ólomszennyezettség miatt, csak megfelelő tisztítást követően alkalmas emberi fogyasztásra.

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

2023.03.22

Kapcsolódó olvasnivaló:

Források:

Az ásványvizek fajtái és hatása az egészségi állapotra.

https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2020/06/taplalkozasi_akademia_hirlevel_2020_06_asvanyvizeink.pdf

65/2004. (IV. 27.) FVM-ESzCsM-GKM együttes rendelet a természetes ásványvíz, a forrásvíz, az ivóvíz, az ásványi anyaggal dúsított ivóvíz és az ízesített víz palackozásának és forgalomba hozatalának szabályairól

Kiss: Ásványvízfogyasztás Magyarországon LAM Extra 2010;1:23–29.

Share This