4 ÉTEL – KUSZKUSZBÓL

Az ALSAD Medical Facebook-oldalán oldalán már olvashattatok a kuszkuszról és annak táplálkozás élettani hatásairól. Most a felhasználásához szeretnék Nektek pár hasznos tippet adni. 

Azt tudjuk, hogy a kuszkusz hántolt őröletlen, vagy durvára őrölt durumbúzából készült, berber eredetű étel, amely mára elterjedt lett, és a világ gasztronómiájának szerves része. A kuszkuszt sokan összekeverik a bulgurral, pedig a két étel nem ugyanaz. A bulgur egy gabonaféle (búzatöret), míg a kuszkusz egy durumbúza-darából készített tésztaétel. A kuszkuszt nagyon egyszerűen és gyorsan el lehet készíteni, csak forró vízzel kell felönteni, majd várjuk meg, hogy megpuhuljon. A kuszkusz íze semleges, ezért sokféle módon tudjuk az étrendünkbe illeszteni, édes és sós ételeket is tudunk belőle alkotni. Nézzük hát a konkrét példákat:

  1. Kuszkusz köret: vannak napok, amikor nincs időnk órákig a konyhában állni, de arra vágyunk, hogy valami gyors és egészséges ételt együnk, akkor a kuszkusz egy igazi jolly joker alapanyag. Ez az a köret, amelyet nem kell főzni! Csupán arra van szükség, hogy forró vízzel, alaplével vagy épp tejjel, növényi itallal öntsük fel, fedjük le és várjunk türelmesen. Annyi folyadékkal szükséges felönteni, hogy az ellepje, és nem egész egy ujjnyit meghaladja a tálba öntött kuszkusz mennyiségét. Még finomabb lesz a végeredmény, ha egy darabka (20-30 g) vajat is ráteszünk, mielőtt ráöntjük a forró folyadékot. Miután megszívta magát, csak át kell keverni, fűszerezni, és máris tálalható. Adhatunk hozzá zöldborsót, kukoricát, paradicsomot, uborkát, gránátalmát, de akár vegyes, párolt zöldségeket is. A kuszkuszhoz jól illeszkedik a koriander, a petrezselyem és a menta. 
  2. Egytálétel: több fajta módon is készíthetünk egytálételt kuszkuszból. Hagyományos módon egy speciális edényben készítik ezt az ételt. Az edény aljában fő a hús és a zöldség, felette egy szitán pedig a gőzben puhul a kuszkusz, amelyet aztán együtt tálalva fogyaszthatunk el. Sajnos ilyen edényt Magyarországon nehézkes beszerezni, ezért célszerű a húsos, vagy zöldséges ragut, valamint a kuszkuszt külön-külön elkészíteni, majd tálalni.
  3. Desszert: édességnek tejjel vagy növényi itallal felöntve is nagyon finom a kuszkusz. Gazdagíthatjuk mézzel, aszalt gyümölcsökkel, olajos magvakkal. Vállalkozó kedvűek még tortát is készíthetnek belőle! Érdemes kipróbálni a tejbekuszkuszt is, amely szintén pillanatok alatt összeállítható. Nincs más dolgunk, minthogy összekeverjük a száraz kuszkuszt aszalt gyümölcsökkel, kókuszpehellyel, és felöntsük forró, mézes tejjel. Lefedjük, és megvárjuk, amíg a kuszkusz megpuhul. Friss gyümölcsöket is adhatunk hozzá.
  4. Saláta: kuszkuszból készülhet saláta is, ezt sok helyen nevezik tabulénak is. Ez egy nagyon finom, frissítő és egyszerű, fűszeres étel. A megpuhult kuszkusz mellett nyers zöldségek alkotják az étel alapját. Adhatunk hozzá paradicsomot, uborkát, répát, cukkinit, paprikát, hagymát. Meglocsolhatjuk citromlével, olívaolajjal. Fűszerezhetjük hagyományos (bors, kömény, stb.) és friss zöldfűszerekkel is (menta, petrezselyem, koriander, kapor). Ha valami különlegesebbre vágyunk, adjunk a kuszkuszos alaphoz feta sajtot, fűszeres csicseriborsót, mazsolát, olíva-, vagy kapribogyót.
    Az ALSAD recepttárában található több ezer ételrecept között megtaláljátok ennek a remek kuszkusz salátának a receptjét, amelyet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége is validált. Íme a recept:

Simonová Erika dietetikus

2022.06.20.

Share This