Mik lesznek 2023 top trendjei a gasztronómiában?

Évről évre érdekes megfigyelni, hogyan alakulnak a gasztronómiai irányok, milyen trendek törnek előre, vagy buknak el, mert jön helyettük újabb. A 2023-as évet a fenntarthatóság, környezetvédelem és a pazarlás elleni küzdelem fogja jellemezi az előrejelzések alapján.

Hanni Rützler tizedik Élelmiszerjelentése (Food Report 2023) elgondolkodtató impulzusokat, kilátásokat és víziókat ad – különösen a többszörös válság idején. A 2023-as Élelmiszerjelentés a fenntarthatóságról szól. Az élelmiszeripar ugyanúgy változik, mint az emberek étkezési szokásai. A jövőben a változatos, fenntartható és nyitott táplálkozás lesz a vezérelv.

Három fő irányt azonosítottak a jelentésben.

1.     Új Glocal – A globális élelmiszerkereskedelem átszervezése

A többszörös válságok és hatásaik a globalizált élelmezési rendszer újraregionalizálását és átirányítását teszik szükségessé. A regionális mezőgazdasági struktúrák, a rövidebb és átlátható ellátási láncok, valamint a hazai piacokra való új összpontosítás fontos lépések a rugalmasabb és fenntarthatóbb globális élelmiszerellátás felé.

2.     „Veganizált” receptek – Klasszikus ételek új köntösben

A hagyományos ételek vegán változatai a jövőben még inkább az étkezési kultúránk részévé válnak. Az új, csúcstechnológiás hús- és halpótlók mellett kedvenc ételeink ízletes, húsmentes adaptációi is elérhetőek lesznek az előrejelzések szerint, ráadásul hosszú hozzávalók listája nélkül.

3.     Regeneráló táplálék – Fenntartható élelmiszer a bio mellett

A regeneratív táplálék a talajregenerációra és a biológiai sokféleségre (diverzitásra) összpontosít. Ez a következő lépés az agrárüzletben, ami azt tűzi célul, hogy helyreállítsa a bolygó egészségét. 

A fentiek mellett egyéb újdonságokat is említ a 2023-as Élelmiszerjelentés

A húsfogyasztás változatos jövője

A hús elveszíti szerepét az étkezési kultúránk vezető termékeként – minden bizonnyal az innovatív élelmiszertechnológusok, befektetők vízióiban és a „helyes” táplálkozásról szóló vegán diskurzusban. A növényi eredetű élelmiszerek korunk egyik legfontosabb élelmiszertrendjévé váltak. A növényi alapú termékek mellett megjelennek a húshoz és halhoz ízben és állagban is egyre inkább hasonló alternatívák. Az alternatív fehérje és a sejttenyésztett élelmiszer az élelmiszeripar új hívószavai.

Fúzió – Mindennapi életünk kulináris globalizációja

Miközben ételeink alapanyagait illetően tovább erősödik a regionális és lokalitás irányába mutató tendencia, maguk az ételek egyre nagyobb nemzetközivé válását tapasztaljuk. Új étvágy jelenik meg a különféle konyhák és a kulináris hagyományok egyesítésére és keverésére, az „idegen” konyhák és az egzotikus ételek integrálása mellett. Sokan szeretnek kísérletezni az alapanyagokkal és az elkészítési módokkal, és ez rohamosan terjed a közösségi oldalakon megjelenő új népszerű receptek hatására. A fúzió lesz az új normális.

Kiskereskedelmi víziók – A fenntarthatóság tudatosítása megváltoztatja az élelmiszer-kiskereskedelem világát

Feltűnő az ellentmondás: a fogyasztók a fenntarthatóság és a társadalmi igazságosság kritériumai alapján választanak élelmiszert. Azt is szeretnék, hogy ételeik regionális, bio, vásári és állatbarát legyenek, ha csak lehet. A mindennapi vásárlási szokások azonban gyakran egészen eltérőek ettől az elvárástól. Az ár, a kényelem és a szupermarketekben kapható termékek választéka határozza meg az emberek tényleges választását. A jövőben a szupermarketek termékkínálatának figyelembe kell vennie a fenntarthatóbban és tisztességesebben vásárolni kívánó, egyre több ember kívánságait és értékeit..

Más előrejelzések hasonló téren mutatnak elmozdulást. Az újító szándék mellett a nosztalgia a régmúlt ízei felé is megjelenik, a retro továbbra is divatos marad, miközben az egyre természetesebb, környezetbarátabb, fenntarthatóbb és a takarékosságot is figyelembe vevő ételek is előtérbe kerülnek. A változás minden esetre már érezhetően elkezdődött, de kétségtelenül lesznek ebben eltérések az egyes nemzetek között is.

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

2022.12.30.

Kapcsolódó olvasnivaló:

https://www.dietaajanlas.hu/tippek-a-szilveszteri-koccintashoz-nem-mindenkinek-ajanlott-az-alkohol/

Források:

https://onlineshop.zukunftsinstitut.de/shop-en/food-report-2023/?lang=en

https://health.usnews.com/health-news/blogs/eat-run/articles/new-food-trends-for-2023

https://www.bidfood.co.uk/2023-food-and-drink-trends/

MIND Diéta

MIND Diéta

A hipertónia világszerte 1 milliárd embert érint, és előfordulása jelentősen növekszik az életkor...

read more
Share This